Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza manna ma swoich wielbicieli i przeciwników. Dla tych drugich jest zwykle przykrym wspomnieniem z dzieciństwa, więc omijają ją szerokim łukiem… Jedni i drudzy pokochają sernik z kaszą manną i truskawkami, który tak naprawdę z serem nie ma nic wspólnego. Przygotowana z masłem kasza manna, serwowana z porcja pysznych, krajowych truskawek, do złudzenia przypomina sernik na zimno. Tak bardzo, że „dają się nabrać” nawet ci, którzy manny nie cierpią!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11244
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4936
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1114
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9779
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1453
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11244
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4936
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1114
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9779
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1453
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm . Truskawki umyj i usuń szypułki. 100 g zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem. Podgrzej w rondelku mleko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Gdy będzie gorące, rozpuść w nim masło. Dodaj kaszę mannę i cały czas mieszając, zagotuj. Gotuj aż zgęstnieje.
Gorącą masę przelej do tortownicy i gdy nieco przestygnie i powciskaj w nią całe truskawki. Aby deser wyglądał efektowniej po wyjęciu z formy, możesz część truskawek przekroić na połówki i ułożyć je wewnętrzną stroną przy ściankach tortownicy. Odstaw „sernik” w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuść w 350 ml wody i odstaw do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami. Zalej galaretką przestudzone ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin.