Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza manna ma swoich wielbicieli i przeciwników. Dla tych drugich jest zwykle przykrym wspomnieniem z dzieciństwa, więc omijają ją szerokim łukiem… Jedni i drudzy pokochają sernik z kaszą manną i truskawkami, który tak naprawdę z serem nie ma nic wspólnego. Przygotowana z masłem kasza manna, serwowana z porcja pysznych, krajowych truskawek, do złudzenia przypomina sernik na zimno. Tak bardzo, że „dają się nabrać” nawet ci, którzy manny nie cierpią!
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 253
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16321
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 96
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 242
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 253
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16321
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 96
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 242
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm . Truskawki umyj i usuń szypułki. 100 g zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem. Podgrzej w rondelku mleko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Gdy będzie gorące, rozpuść w nim masło. Dodaj kaszę mannę i cały czas mieszając, zagotuj. Gotuj aż zgęstnieje.
Gorącą masę przelej do tortownicy i gdy nieco przestygnie i powciskaj w nią całe truskawki. Aby deser wyglądał efektowniej po wyjęciu z formy, możesz część truskawek przekroić na połówki i ułożyć je wewnętrzną stroną przy ściankach tortownicy. Odstaw „sernik” w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuść w 350 ml wody i odstaw do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami. Zalej galaretką przestudzone ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin.