Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza manna ma swoich wielbicieli i przeciwników. Dla tych drugich jest zwykle przykrym wspomnieniem z dzieciństwa, więc omijają ją szerokim łukiem… Jedni i drudzy pokochają sernik z kaszą manną i truskawkami, który tak naprawdę z serem nie ma nic wspólnego. Przygotowana z masłem kasza manna, serwowana z porcja pysznych, krajowych truskawek, do złudzenia przypomina sernik na zimno. Tak bardzo, że „dają się nabrać” nawet ci, którzy manny nie cierpią!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 97
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 97
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm . Truskawki umyj i usuń szypułki. 100 g zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem. Podgrzej w rondelku mleko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Gdy będzie gorące, rozpuść w nim masło. Dodaj kaszę mannę i cały czas mieszając, zagotuj. Gotuj aż zgęstnieje.
Gorącą masę przelej do tortownicy i gdy nieco przestygnie i powciskaj w nią całe truskawki. Aby deser wyglądał efektowniej po wyjęciu z formy, możesz część truskawek przekroić na połówki i ułożyć je wewnętrzną stroną przy ściankach tortownicy. Odstaw „sernik” w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuść w 350 ml wody i odstaw do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami. Zalej galaretką przestudzone ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin.