Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podam wam dziś ulepszoną moją wersję tego ciasta - deseru. Inni nazywają to ciasto " kaszak " ponieważ jest z kaszy manny. Nie wiem czy wam przypadnie do gustu bo przecież nie każdy lubi kaszę manną, my uwielbiamy kaszę manną zwłaszcza z sokiem malinowym. Ale deser wyszedł super zwłaszcza z dodatkami jakie dodałam ale to już będzie w przepisie. Dlatego zapraszam.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8232
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1186
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9997
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4572
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 607
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8232
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1186
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9997
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4572
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 607
Składniki
Do garnka wlać mleko gdy się zagotuje wsypać kaszę manną i ją ugotować na gęsto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W czasie gdy kasza stygnie przygotować galaretki, każdą rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Rozrobione galaretki odstawić do ostygnięcia.
W czasie gdy galaretki stygną, zimną kaszę manną zmiksować z margaryną lub masłem na jednolitą masę. Blaszkę 30 * 20 wyłożyć dno ciastkami można też biszkoptami. Bitą śmietanę zmiksować w pół szklanki przegotowanego zimnego mleka.
Jak już mamy zmiksowaną kaszę manną z margaryną lub masłem. A bita śmietana jest już ubita, dodać ją do zmiksowanej kasy manny i wymieszać dokładnie łyżką.
Masę podzielić na dwie części i do każdej po kolei dodawać zimną galaretkę ( nie musi być stężała ). Dokładnie wymieszać do połączenia się kaszy z galaretką.
Dokładnie wymieszaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki, nakryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć drugą warstwę przygotowanej masy z inną galaretką.
Nakryć ostatnią warstwą herbatników, można na wierzch ułożyć dowolny owoc i zalać trzecią przygotowaną wcześniej galaretką. Wstawić tak przygotowane na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Ciasto deser wyszło bardzo smaczne a za sprawą galaretek smak ma słodko - kwaskowaty. Nadaje się na imprezę np. dla dzieci. Ale to już musicie sami ocenić.