Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitny, rozpływający sie w ustach sernik z kremem o smaku ajerkoniaku, całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2903
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2003
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2903
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2003
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
Składniki
Sernik: Sernik: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć, całkowicie wystudzić.
Krem ajerkoniakowy: Białą czekolade rozpuścić z kąpieli wodnej, wystudzic ale nadal musi pozostać płynna. Mascarpone krótko ubić, dodać ajerkoniak i ubic do połaczenia się składników, dodać przestudzoną białą czekoladę i wymieszac delikatnie, najlepiej szpatułką.
Na wystudzony sernik wyłozyc dżem i rozsmarowac, na dżem ułozyc herbatniki jeden obok drugiego, na wierzch wyłozyć krem ajerkoniakowy, wyrównać. Schłodzic w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Przed podaneim można dowolnie udekorować (u mnie wiórki z białej i gorzkiej czekolady oraz pokrojone migdały)
Smacznego :-)