Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wydaje ci się, że przygotowanie pysznego ciasta na święta to spore wyzwanie? Nic z tych rzeczy! Przetestuj nasz przepis na sernik z makiem, a możesz mieć pewność, że zachwycicie całą rodzinę.
Blaszka o wymiarach 20x32 cm
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 80
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 167
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 80
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 167
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Składniki
Masło rozpuść w rondelku. Połącz z rozdrobnionymi herbatnikami i wypełnij masą spód formy. Umieść całość w lodówce do schłodzenia.
W tym czasie przygotuj masę serową. Przełóż ser do dużej miski, dodaj cukier, śmietanę, mąkę pszenną i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dalej mieszając na niskich obrotach dodawaj partiami jajka, jedno po drugim. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, wyłącz miksowanie.
Teraz przygotuj masę makową. Zalej mak gorącą wodą, odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odcedź i dwukrotnie zmiel.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj partiami zmielony mak wraz z rodzynkami. Na koniec dodaj masło (w temperaturze pokojowej), wlej odrobinę ekstraktu migdałowego i całość zmiksuj na niskich obrotach do połączenia. Wmieszaj orzechy, delikatnie z pomocą łyżki.
Wyłóż schłodzony spód z lodówki, a następnie nałóż warstwę makową. Następnie wlej masę sernikową. Umieść sernik z makiem w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Po upieczeniu zostaw przy uchylonych drzwiach.
Herbatniki maślane umieść w blenderze i zmiksuj na konsystencję piasku. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, włóż je do torebki przeznaczonej do żywności i rozdrobnij z pomocą wałka lub tłuczka.