Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wydaje ci się, że przygotowanie pysznego ciasta na święta to spore wyzwanie? Nic z tych rzeczy! Przetestuj nasz przepis na sernik z makiem, a możesz mieć pewność, że zachwycicie całą rodzinę.
Blaszka o wymiarach 20x32 cm
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 103
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 475
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 187
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 103
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 475
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 187
Składniki
Masło rozpuść w rondelku. Połącz z rozdrobnionymi herbatnikami i wypełnij masą spód formy. Umieść całość w lodówce do schłodzenia.
W tym czasie przygotuj masę serową. Przełóż ser do dużej miski, dodaj cukier, śmietanę, mąkę pszenną i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dalej mieszając na niskich obrotach dodawaj partiami jajka, jedno po drugim. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, wyłącz miksowanie.
Teraz przygotuj masę makową. Zalej mak gorącą wodą, odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odcedź i dwukrotnie zmiel.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj partiami zmielony mak wraz z rodzynkami. Na koniec dodaj masło (w temperaturze pokojowej), wlej odrobinę ekstraktu migdałowego i całość zmiksuj na niskich obrotach do połączenia. Wmieszaj orzechy, delikatnie z pomocą łyżki.
Wyłóż schłodzony spód z lodówki, a następnie nałóż warstwę makową. Następnie wlej masę sernikową. Umieść sernik z makiem w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Po upieczeniu zostaw przy uchylonych drzwiach.
Herbatniki maślane umieść w blenderze i zmiksuj na konsystencję piasku. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, włóż je do torebki przeznaczonej do żywności i rozdrobnij z pomocą wałka lub tłuczka.