Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z makiem " Łaciata krówka ".

Sernik z makiem  Łaciata krówka .

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 303

Święta to miły czas kiedy spędzamy je z rodzinami, w tym roku nie jest nam to dane no cóż zdrowie najważniejsze a z rodzinami jesteśmy myślami. Ja co roku piekłam po cztery, pięć ciast a w tym roku tylko jedno i to wymyślone. Tak sobie siedziałam i produkty dodawałam, myślę sobie wyjdzie to będzie dobrze nie to trudno. A że wyszło przepyszne z chęcią podzielę się z wami przepisem może zechcecie skorzystać.

Składniki

  • składniki na ciasto :
  • 90 g margaryny tortowa,
  • 2 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml) + 1 garść,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %.
  • masa serowa :
  • 5 jajek,
  • 700 g twarogu,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 kostki margaryny tortowa.
  • masa makowa :
  • 1 puszka masy makowej 850 g,
  • 2 jajka.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z makiem " Łaciata krówka ".

Przygotowanie

  1. Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto i dokładnie je zagnieść do połączenia się wszystkich składników, jeśli będzie się lekko kleić do rąk dodać garść mąki i nadal zagniatać ( ciasto wychodzi elastyczne ). Gotowe ciasto przekroić na większą i mniejszą część i odstawić do czasu przygotowania masy serowej.

  2. Jak już mamy przygotowane ciasto, do drugiej miski wbić całe jajka, wsypać cukier i miksując ubić na pulchna masę. Gdy mamy już ubitą masę jajeczną dodać zmielony twaróg.

  3. Następnie do reszty czyli masy jajecznej i twarogu dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokrojoną margarynę. Całość miksować tak długo aż całe produkty połączą się ze sobą w jedną całość.

  4. Jak już mamy gotową masę serową, wtedy do miski przełożyć gotowy mak, dodać całe jajka i za pomocą łyżki wymieszać do połączenia się masy makowej z jajkami.

  5. Gdy już masy mamy przygotowane do blaszki 34 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć większą część ciasta za pomocą mokrych rąk. Ciasto po nakłuwać za pomocą widelca. Na przygotowane ciast wylać masę serową, wyrównać ją. Na masę serową kupkami kłaść po dwie łyżki przygotowanej masy makowej.

  6. Na stolnicę wysypaną mąką wyłożyć mniejszy kawałek ciasta, rozwałkować go nie za cienko. Następnie pociąć w dowolnej grubości paski.

  7. Przygotowane paski z ciasta wyłożyć na masy tworząc ozdobną kratkę. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu. Po upieczeniu studzić z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Wyjąć na drugi dzień.

  8. Choć ciasto wymyślone w smaku zarąbiste ha ha bardzo smaczne nie za słodkie takie w sam raz. Jest przy nim trochę pracy ale efekt końcowy wow. Ciasto jest fajnie kruche i miękkie z wierzchu lekko przypieczone chrupiące. Polecam na święta jak również do kawy w sam raz. Kto je spróbuje od razu się w nim zakocha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń