Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z malinową nutą

Sernik z malinową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 2063

Dodano:

Odsłon: 1350

Niezwykle aromatyczny , kojący podniebienie sernik .

Składniki

  • Maliny - 40 dag
  • Ser na sernik - 1 kg
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cukier kryształ - 52 dag
  • Czekolada gorzka - 100g - 1/2 tabliczki
  • Jajka kurze - 10 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • Śmietana 30 % - 200 ml
  • Budyń śmietankowy - 40 g - 2 szt.
  • Galaretka o smaku malinowym - 1 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z malinową nutą

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąką , proszkiem do pieczenia, na końcu dodać czekoladę , jeszcze raz wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Wlać ciasto , piec 20 minut lub suchego patyczka. 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodając stopniowo ser oraz śmietanę ucierać, na końcu dodać budynie wymieszać, wyłożyć na upieczone ciasto. Maliny umyć trochę zanurzyć w serze.

  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec tylko z górnym grzaniem 50 minut lub dobrego zrumienienia sera.

  4. Z pozostałych malin i 12 dag cukru usmażyć konfiturę , pod koniec dodać galaretkę , pozostawić do stężenia. Tężejącą konfiturę wyłożyć na wystudzony sernik.

  5. Schłodzić w lodówce około 4 godzin, pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń