Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mandarynkami

Sernik z mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4080

Dodano:

Odsłon: 4343

Rozpływający się w ustach, puszysty serniczek na kruchym cieście, z dodatkiem mandarynek:)

Składniki

  • Na ciasto: 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu (u mnie Piątnica mielona z wiaderka)
  • 100g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego
  • Na bezę: 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • Ponadto: 2 puszki mandarynek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Dzielimy na 2 połowy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do zamrażarki. Ciasto powinno być na tyle twarde, aby dało się zetrzeć na tarce.

  2. W tym czasie przygotowujemy blaszkę o wymiarach 25x40 cm, wykładając ją papierem do pieczenia.
    Wykonujemy masę serową: jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dalej ucierając dodajemy masło, proszek budyniowy oraz małymi porcjami twaróg.
    Pianę ubijamy na sztywno z cukrem.
    Mandarynki odsączamy na sitku z soku.

  3. Wyjmujemy z zamrażarki połowę ciasta i ścieramy na spód, używając tarki o grubych oczkach. Na starte ciasto wylewamy masę serową. Na masie układamy obok siebie odsączone mandarynki. Na mandarynki wykładamy pianę, równo rozsmarowując ją po całej powierzchni. Z zamrażarki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy na górę.

  4. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut. Aby góra ciasta nie zrumieniła się za bardzo, po 40 minutach blaszkę możemy nakryć folią aluminiową.
    Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń