Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mango

Sernik z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1291

Dodano:

Odsłon: 7920

Sernik z dużą ilością mango, które dodałam do ciasta, i zrobiłam galaretkę. Ozdobiłam różą z tego owocu. Serniczek wyszedł pyszny, aksamitny. Jestem fanką serników i mogłabym je jeść codziennie w różnych smakach. Polecam do kawy i zapewniam że na kawałku nie poprzestaniecie.

Składniki

  • spód: 170 g ciastek
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • sernik: 75 dkg sera twarogowego półtłustego
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 1 budyń
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 1 mango
  • galaretka: 1 mango duże
  • 1 łyżeczka czubata żelatyny
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/3 opakowania galaretki cytrynowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód:
    Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski, dodaje kakao, roztopione masło i łączę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową, ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 5 minut.

  2. Sernik:
    Ser miele dwa razy, przekładam do miski, dodaję jajka, cukier, budyń,jogurt, śmietanę, skórkę startą z cytryny, i sok z cytryny. Mieszam mikserem do połączenia składników, ale nie długo bo masa się napowietrzy. Mango obieram i kroje w kostkę. Na podpieczony zimny spód wylewam 1/3 masy serowej, układam połowę kostek mango, na to kolejne 1/3 masy i mango i resztę masy wylewam. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni termoobieg, wstawiam miskę z gorącą wodą, wstawiam sernik i piekę 15 minut. Potem zmniejszam na 130 minut i piekę jeszcze 45 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i studzę sernik w piekarniku.

  3. Galaretka:

    Mango obieram, kilka plasterków owocu odcinam do róży, resztę miksuję blenderem. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody, dodaję do musu mango. Połowę odlewam i dodaję jogurt. Na wystudzony sernik wylewam masę mango z jogurtem, na to mus mango. Dekoruję plastrami mango. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody gorącej i zacznie tężeć polewam nią róże. Sernik wstawiam do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 06 marca 2018 Lubię serniki z owocami ale z mango jeszcze nie robiłam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 marca 2018 SERNIK! To chyba tyle mojego komentarza xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń