Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mleka z porzeczkami

Sernik z mleka z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2645 Ocena: 20959

Dodano:

Odsłon: 2367

Kolejny serniczek bez sera. Tym razem z głównym udziałem mleka.

Składniki

  • Mleko 2 litry
  • żółtko jaja kurzego 8 szt.
  • Cukier puder 25 dag
  • śmietana kwaśna 2 szklanki
  • Masło 2 kostki
  • galaretka owocowa 2 szt
  • Kakao 4 łyżeczki
  • aromat cytrynowy lub pomarańczowy 1 szt
  • Czekolada deserowa 1 szt
  • Porzeczki czerwone
  • Składniki na biszkopt:
  • białko jaja kurzego 8 szt.
  • mąka 4 łyżki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Cukier wanilinowy 1 szt
  • tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z mleka z porzeczkami

Przygotowanie


  1. Wykonanie masy:

    Masła utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo serek ucierając na gładką masę. Rozdzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao z bardzo drobno posiekaną czekoladą, a do drugiej aromat.


  2. Wykonanie sera:

    Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka ze śmietaną. Gotować, stale mieszając do utworzenia się sera. Zestawić serek na chwilę z ognia, następnie wylać na sitko i pozostawić na 2 godziny.


    Wykonanie biszkoptu:

    Mąkę zmieszać z cukrami i wymieszać ze sztywno ubitą pianą. Produkty lekko wymieszać i włożyć do formy natłuszczonej i wyspanej wiórkami. Piec w temperaturze 170°C około 30 minut.

    Składanie placka:

    Masy wyłożyć dwiema warstwami na wcześniej upieczony białkowy biszkopt, ułożyć dowolne owoce sezonowe.

  3. Zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń