Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy

Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5880

Dodano:

Odsłon: 5858

dziś zapraszam na pyszny i łatwy sernik z dodatkiem mleka w proszku. jest bardzo lekki, kremowy i bardzo Wam go polecam :)

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm SPÓD -1 i 3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 jajka -łyżeczka cukru waniliowego
  • -0,5 szkl cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki śmietany 18%
  • -120g masła lub margaryny
  • MASA SEROWA -1 kg sera wiaderkowego -1 szklanka cukru -6 jajek
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g -3\4 szklanki oleju -1 cukier waniliowy
  • -250ml zimnego mleka -1,5 szklanki mleka w proszku pełnego
  • LUKIER -sok z cytryny -cukier puder
  • DODATKOWO -płatki migdałowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

    Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i dajemy do blaszki.
    Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni.
    Wyciągamy z piekarnika.

  2. MASA SEROWA
    Do miski dajemy ser, żółtka.Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być sztywna i lśniąca.Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy 2 budynie (proszek) i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.
    Na koniec dodajemy naprzemiennie mleko i ubitą pianę delikatnie mieszając łyżką.
    Masa jest luźna, lejąca, ale taka ma być :)Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.
    Sernik piękne podrośnie.
    Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut,
    Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

  3. W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik.
    Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sernik.Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń