Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10635
Dodano: 22.05.2019
Odsłon: 11223
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i dajemy do blaszki.
Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni.
Wyciągamy z piekarnika.
MASA SEROWA
Do miski dajemy ser, żółtka.Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być sztywna i lśniąca.Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy 2 budynie (proszek) i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy naprzemiennie mleko i ubitą pianę delikatnie mieszając łyżką.
Masa jest luźna, lejąca, ale taka ma być :)Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.
Sernik piękne podrośnie.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut,
Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik.
Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sernik.Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

babcitereskiciasta 24 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Świetny serniczek.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 23 maja 2019Zgłoś do usunięcia
wygląda świetnie :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 23 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Jaki cudowny sernik!!! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 23 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Ładnie się upiekł. Sernik pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 23 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajnie się prezentuje. :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz