Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z orzeszkami i chrupkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
ok. 90 minut • Porcja ok. 220 kcal • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na ok. 18 porcji
Ciastka drobno pokrusz, np. wałkiem do ciasta. Zalej roztopionym schłodzonym masłem, dodaj miód i ugnieć jednolitą masę. Wylep nią spód blachy i wstaw do lodówki.
Jajka utrzyj na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodawaj twaróg, cały czas ucierając. Pod koniec wsyp budyń i kaszę manną. Dokładnie wymieszaj.
Na schłodzony spód wylej masę serową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około godziny.
Przygotuj sos karmelowy. Cukier wsyp do garnuszka z grubszym dnem, zalej 1/4 szklanki wody. Zamieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu ok. 15 min na złocisty kolor – nie przypal, bo będzie gorzki. Zdejmij garnuszek z palnika, dodaj masło i kremówkę (będzie pryskać!), wymieszaj i gotuj, mieszając, około minuty.
Na wystudzonym serniku rozłóż orzechy i chrupki. Polej sosem karmelowym (taką ilością, żeby się skleiły). Resztę możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.Źródło: Kobieta i życie