Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie orzechowo kakaowe ciasto z serem a w nim zatopione ptasie mleczko.
Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru aż do wyczerpania. Wlewamy ocet i odkładamy mikser. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy na 3 razy do piany i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35- 40 minut w
170 - 180 st C.
Ciasto kakaowe:
Najpierw ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukier aż do wyczerpania oraz po 1 żółtku. Mąki razem z kakao, proszkiem i sodą przesiewamy, mieszamy. Wsypujemy do ciasta na 2 razy i delikatnie mieszamy łyżką.
Wlewamy do takiej samej blaszki jak ciasto orzechowe, pieczemy w 170- 180 st. C ok 30 minut.
Ser:
W dużym garnku topimy masło, dodajemy cukier, żółtka i ser. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszamy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, w mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera. Gotujemy do momentu aż masa zacznie kipieć. Odstawiamy na bok, dodajemy namoczoną żelatynę i kilka kropli olejku cytrynowego. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż ser zacznie nam tężeć.
Przekładanie:
Ciasto orzechowe zostawiamy w blaszce lub zakładamy rant. Smarujemy masą serową (tyle żeby przykryć ciasto) układamy w odstępach ptasie mleczko.
Zalewamy pozostałym serem i przykładamy ciastem kakaowym.
Ciasto odkładamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej na całą noc. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Smacznego :)
Składniki na blachę o wym. 25/35 cm
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 41
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 20
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 189
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 136
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 75
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 41
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 20
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 189
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 136
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 75
Składniki
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru aż do wyczerpania. Wlewamy ocet i odkładamy mikser. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy na 3 razy do piany i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35- 40 minut w 170 - 180 st C. Ciasto kakaowe: Najpierw ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukier aż do wyczerpania oraz po 1 żółtku. Mąki razem z kakao, proszkiem i sodą przesiewamy, mieszamy. Wsypujemy do ciasta na 2 razy i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do takiej samej blaszki jak ciasto orzechowe, pieczemy w 170- 180 st. C ok 30 minut. Ser: W dużym garnku topimy masło, dodajemy cukier, żółtka i ser. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, w mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera. Gotujemy do momentu aż masa zacznie kipieć. Odstawiamy na bok, dodajemy namoczoną żelatynę i kilka kropli olejku cytrynowego. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż ser zacznie nam tężeć.
Przekładanie: Ciasto orzechowe zostawiamy w blaszce lub zakładamy rant. Smarujemy masą serową (tyle żeby przykryć ciasto) układamy w odstępach ptasie mleczko. Zalewamy pozostałym serem i przykładamy ciastem kakaowym. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej na całą noc. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego :) Składniki na blachę o wym. 25/35 cm
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 171
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 108