Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z ptasim mleczkiem

Sernik z ptasim mleczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1505

Dodano:

Odsłon: 4010

Pysznie orzechowo kakaowe ciasto z serem a w nim zatopione ptasie mleczko.

Składniki

  • Ciasto orzechowe:
  • 6 białek
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kakaowe:
  • 5 jajek
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • Ser:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 1 kg sera zmielonego (użyłam z wiaderka)
  • 6 żółtek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżka żelatyny
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • Oraz:
  • 40 dag ptasiego mleczka o smaku waniliowym
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z ptasim mleczkiem

Przygotowanie

  1. Ciasto orzechowe:

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru aż do wyczerpania. Wlewamy ocet i odkładamy mikser. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy na 3 razy do piany i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35- 40 minut w

    170 - 180 st C.

    Ciasto kakaowe:

    Najpierw ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukier aż do wyczerpania oraz po 1 żółtku. Mąki razem z kakao, proszkiem i sodą przesiewamy, mieszamy. Wsypujemy do ciasta na 2 razy i delikatnie mieszamy łyżką.

    Wlewamy do takiej samej blaszki jak ciasto orzechowe, pieczemy w 170- 180 st. C ok 30 minut.

    Ser:

    W dużym garnku topimy masło, dodajemy cukier, żółtka i ser. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszamy.

    Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, w mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera. Gotujemy do momentu aż masa zacznie kipieć. Odstawiamy na bok, dodajemy namoczoną żelatynę i kilka kropli olejku cytrynowego. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż ser zacznie nam tężeć.

  2. Przekładanie:

    Ciasto orzechowe zostawiamy w blaszce lub zakładamy rant. Smarujemy masą serową (tyle żeby przykryć ciasto) układamy w odstępach ptasie mleczko.

    Zalewamy pozostałym serem i przykładamy ciastem kakaowym.

    Ciasto odkładamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej na całą noc. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
    Smacznego :)

    Składniki na blachę o wym. 25/35 cm

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń