Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 464

Dodano:

Odsłon: 3654

Delikatny, puszysty i ostatnio uwielbiany przez moją rodzinę. I co ważne wychodzi duża blacha

Składniki

  • Ciasto: 2 szkl. mąki,
  • kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany
  • cukier waniliowy, tłuszcz do formy
  • Masa serowa: 1kg sera ( ja daję President z wiaderka)
  • 8 jajek, 1/2 kostki masła, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni bez pestek,
  • 1/2 szkl. cukru, łyżka mąki ziemniaczanej
  • zamiennie daję wiśnie we własnym soku ze słoka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z wiśniami

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę, proszek i cukier posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier waniliowy i śmietankę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki.

    Masa wiśniowa: wiśnie zalać 1/2szklanki wody, wsypać cukier, zagotować. Odcedzić owoce, podgrzać powstały sok, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody. Powstały kisiel wymieszać z wiśniami.

    Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, mąkę ziemniaczaną i aromat. Białka ( z sera i ciasta) ubić, pianę wymieszać z masą serową.


    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić blachę ( dno i boki), nałożyć masę wiśniową, następnie przygotowany ser.

    Piekarnik nagrzać do 200 ͦ C, piec ciasto w tej temp. przez 15 min, następnie obniżamy temperaturę do 180 ͦ C i pieczemy 55 min.

    Sernik można posmarować dżemem wiśniowym i posypać prażonymi migdałami. Wychodzi wówczas bardzo słodki. U mnie bez dżemu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 01 lutego 2014 Aby sprawnie wyłożyć blachę ciastem, papier do pieczenia odznaczam w blaszce, następnie wykładam go na stolnicę i ciasto wałkuję podsypując trochę mąką. Niestety wałek przystaje do ciasta. Wówczas mam równomiernie wyłożoną blachę. Ciasto z papierem przenoszę na blachę i już gotowe. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 01 lutego 2014 Wiśnie mam w słoikach 1 litr. Zawartość słoika wylewam do garnka i zagotowuję. W tym czasie mieszam mąkę ziemniaczaną z wodą (ilości jak w przepisie). Po zagotowaniu zdejmuję z ognia, wlewam rozprowadzoną mąkę i zagotowuję do zgęstnienia. Powinno być jak gęsty kisiel. Jak słoik trafi się większy zwiększam ilość mąki ziemniaczanej. Kiedyś moja córka zrobiła kisiel do soku z 3 łyżek mąki ziemniaczanej i 3 łyżek wody. Wcale nie przeszkadzało w serniku :-), tylko kisiel był bardzo, bardzo gęsty :-).

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 31 stycznia 2014 Napisz proszę jak postępujesz z wiśniami ze słoika . Ile ich potrzeba i jaka ilość soku do ugotowania kisielu. Duża blacha to 28x35 czy większa ? Chciałabym jutro upiec , więc to dla mnie ważne dane . Pozdrawiam . Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 31 stycznia 2014 Wyglada jak...Wytworna Dama !!!, tylko pogratulowac Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 31 stycznia 2014 Sernik prezentuje się po królewsku i pewnie tak smakuje, zabieram do swojej senikowej książki i do szybkiego wykonania :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń