Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiśniami i wiórkami kokosowymi

Sernik z wiśniami i wiórkami kokosowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 744

Dodano:

Odsłon: 9750

Ciemne ciasto, wiśnie i masa serowa z dodatkiem wiórek kokosowych. Na wierzchu polewa czekoladowa. Kto się skusi ?

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko ( białko zostawić do masy serowej)
  • 2 łyżki śmietany
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g. masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g. czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek śmietanki 30%,
  • 1 łyżka oleju
  • Dodatkowo:
  • 2 puszki wiśni w syropie ( miałam puszki po 400 g.)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagnieść. Rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,
    15-20 minut.
    Na podpieczony i wystudzony spód, wyłożyć odsączone na sitku wiśnie.

  2. Przygotować masę serową. Masło roztopić w rondelku, zostawić do przestudzenia.
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywna pianę. Pamiętajcie żeby dodać białko które
    zostało nam od ciasta :) W osobnej misce, zmiksować żółtka z cukrem.
    Partiami dodawać ser, cały czas miksować. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać roztopione masło i likier kokosowy. Zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe,
    wymieszać łyżką, lub mikserem na najniższych obrotach. Na koniec, stopniowo dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką.

  3. Masę serową, wylać na ciasto z wiśniami.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić
    w nim ciasto jeszcze na 30-40 minut.
    Następnie uchylić drzwiczki i zostawić ciasto,
    jeszcze na około dwie godziny do przestudzenia.

  4. Przygotować polewę:
    Czekoladę połamać na kawałki. Roztopić w kąpieli wodnej, razem ze śmietaną i olejem.
    Przestudzony sernik udekorować polewą i posypać
    wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń