Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciemne ciasto, wiśnie i masa serowa z dodatkiem wiórek kokosowych. Na wierzchu polewa czekoladowa. Kto się skusi ?
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10702
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10702
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Składniki na ciasto zagnieść. Rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 15-20 minut. Na podpieczony i wystudzony spód, wyłożyć odsączone na sitku wiśnie.
Przygotować masę serową. Masło roztopić w rondelku, zostawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywna pianę. Pamiętajcie żeby dodać białko które zostało nam od ciasta :) W osobnej misce, zmiksować żółtka z cukrem. Partiami dodawać ser, cały czas miksować. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać roztopione masło i likier kokosowy. Zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką, lub mikserem na najniższych obrotach. Na koniec, stopniowo dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką.
Masę serową, wylać na ciasto z wiśniami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 30-40 minut. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić ciasto, jeszcze na około dwie godziny do przestudzenia.
Przygotować polewę: Czekoladę połamać na kawałki. Roztopić w kąpieli wodnej, razem ze śmietaną i olejem. Przestudzony sernik udekorować polewą i posypać wiórkami kokosowymi.