Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiśniami z nalewki

Sernik z wiśniami z nalewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 727

Dodano:

Odsłon: 5032

Sernik z dodatkiem aromatycznych wiśni na prostym spodzie z ciasteczek. Jest mocno serowy, nieprzesadnie słodki, przepyszny!

Składniki

  • 300 g kruchych ciasteczek kakaowych
  • 150 g masła
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu półtłustego
  • 7 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki z migdałów (można zastąpić zwykłą pszenną)
  • ok. 200 g wiśni z nalewki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z wiśniami z nalewki

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić. Ciastka bardzo drobno rozkruszyć (pomogłam sobie blenderem ;)). Dolać do nich 50 g rozpuszczonego masła i dokładnie wymieszać. Wysypać na dno formy (kwadratowej lub dużej okrągłej) i dognieść do dna. Włożyć foremkę do lodówki.

    Rozgrzać piekarnik do 160°C.

    Twaróg, jajka, cukier, resztę masła i mąki wymieszać dokładnie trzepaczką.

    Wiśnie wydrylować.

    Na spód z ciasteczek wylać masę serową, na wierzchu ułożyć wiśnie i nieznacznie je zatopić w masie (ale niedużo, tak by były widoczne). Ja posypałam jeszcze odrobiną mąki z migdałów, ale jest to opcjonalne. :)
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę i 10 minut.

    Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwi piekarnika i zostawić sernik na 10 minut. Postawić ciasto na kratce do ostygnięcia.
    Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po schłodzeniu w lodówce. :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń