Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z ziemniakami

Sernik z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 2555

Rok temu po raz pierwszy zetknęłam się z fioletowymi ziemniakami, byliśmy zachwyceni. Teraz zapraszam na sernik z tymi właśnie ziemniakami.

Składniki

  • fioletowe ziemniaki 360 g ( 300 g ugotowanych )
  • twaróg półtłusty 500 g
  • 5 jajek
  • cukier puder 240 g
  • sok z cytryny 3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier cytrynowy ( może być waniliowy )
  • margaryna 100 g
  • 12 herbatników pełnoziarnistych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukane, nieobrane fioletowe ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, może to być nawet 30 minut. Ostudzić zerwać albo zeskrobać skórkę, pokroić w kostkę i zmielić razem z białym twarogiem.

    Miękką margarynę utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno, oba cukry, żółtka, twaróg i proszek do pieczenia.

    Z białek ubić pianę, porcjami dodawać do serka.

    Kwadratową blaszkę 23 cm delikatnie wysmarować margaryną, boki posypać mąką, spód wyłożyć papierem a na nim rozłożyć herbatniki.

    Do formy wyłożyć masę serową, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 50-60 minut.

    Temperatura 170-180 C. Po wyłączeniu, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku

    Podawać z konfiturą wiśniową i kwiatkami begonii stale kwitnącej, o ile mamy z własnej hodowli :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń