Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik na kruchym spodzie, którego słodycz została przełamana kwaskowatymi śliwkami. Zestawienie smaczne, przynajmniej my byliśmy zachwyceni. Polecam!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18677
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 685
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 347
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18677
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 685
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 347
Składniki
Dzień wcześniej rozmrażamy śliwki, następnie osączamy je na siteczku. Ser biały mielimy w maszynce, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione, schłodzone masło. Masę wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Następnie dodajemy rodzynki i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Teraz zarabiamy ciasto kruche: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, siekamy szerokim nożem. Dodajemy cukier, jajko i żółtka. Zarabiamy ciasto opuszkami palców, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Podczas wałkowania podsypujemy mąką, ponieważ to ciasto jest akurat dość miękkie i klei się do stolnicy. Płat ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Na surowe ciasto wylewamy masę serową, następnie układamy połówki śliwek*. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. *Jeżeli wydaje Wam się, że macie zbyt kwaśne owoce, możecie je posypać cukrem. Ja tak zrobiłam. Smacznego.