Do góry

Desery Przepis na:

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48531

Dodano:

Odsłon: 2855

Delikatny sernik na kruchym spodzie, którego słodycz została przełamana kwaskowatymi śliwkami. Zestawienie smaczne, przynajmniej my byliśmy zachwyceni. Polecam!

Składniki

  • ciasto kruche: mąka pszenna 30 dkg, cukier 15 dkg, margaryna 20 dkg, żółtka 3 sztuki
  • masa serowa:
  • ser biały tłusty 1kg
  • cukier 2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 5 sztuk
  • masło 150g
  • rodzynki 100g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki (płaskie)
  • dodatkowo: śliwki węgierki (mrożone) 20- 30 dkg, cukier 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej rozmrażamy śliwki, następnie osączamy je na siteczku.
    Ser biały mielimy w maszynce, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione, schłodzone masło. Masę wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Następnie dodajemy rodzynki i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy.

    Teraz zarabiamy ciasto kruche: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, siekamy szerokim nożem. Dodajemy cukier, jajko i żółtka.
    Zarabiamy ciasto opuszkami palców, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

  2. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Podczas wałkowania podsypujemy mąką, ponieważ to ciasto jest akurat dość miękkie i klei się do stolnicy. Płat ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Na surowe ciasto wylewamy masę serową, następnie układamy połówki śliwek*. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    *Jeżeli wydaje Wam się, że macie zbyt kwaśne owoce, możecie je posypać cukrem. Ja tak zrobiłam.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń