Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczkowy spód, śliwki, masa serowa i polewa czekoladowa. Wszystko razem bardzo fajnie się komponuje i całkiem nieźle smakuje.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13978
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15771
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6391
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13978
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15771
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6391
Składniki
Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem. Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek wlać roztopione masło i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć rozdrobnione herbatniki. Docisnąć i wyrównać. Na czas przygotowania masy serowej, włożyć tortownicę do lodówki.
Śliwki umyć i wypestkować. Twaróg zmielić dwa, lub trzy razy. Następnie dodać do niego jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i roztopione i przestudzone masło. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Na spodzie z herbatników ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na śliwki wyłożyć masę serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, 70 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go. Zostawić w nim sernik do wystudzenia. Kiedy sernik wystygnie, przygotować polewę. Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Tak przygotowaną polewą udekorować sernik