Do góry

Desery Przepis na:

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2461

Dodano:

Odsłon: 872

Ciasteczkowy spód, śliwki, masa serowa i polewa czekoladowa. Wszystko razem bardzo fajnie się komponuje i całkiem nieźle smakuje.

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • 200 g. herbatników maślanych
  • 120 g. masła roztopionego
  • Masa serowa:
  • 1 kg. twarogu
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (miałam swojski)
  • 50 g. roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • śliwki
  • Polewa czekoladowa:
  • 50 g. czekolady mlecznej
  • 50 g. śmietanki 30 %
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem.
    Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta.
    Do pokruszonych ciastek wlać roztopione masło i wymieszać.
    Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć rozdrobnione herbatniki.
    Docisnąć i wyrównać.
    Na czas przygotowania masy serowej, włożyć tortownicę do lodówki.

  2. Śliwki umyć i wypestkować.

    Twaróg zmielić dwa, lub trzy razy. Następnie dodać do niego jajka, cukier,
    cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i roztopione i przestudzone masło.
    Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
    Na spodzie z herbatników ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.
    Na śliwki wyłożyć masę serową.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, 70 minut.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go.
    Zostawić w nim sernik do wystudzenia.

    Kiedy sernik wystygnie, przygotować polewę.
    Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę
    i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
    Tak przygotowaną polewą udekorować sernik

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń