Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik ze śmietaną (a właściwie – z dwiema śmietanami) to wyjątkowo delikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach wariant uwielbianego przez wszystkich ciasta.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2765
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2765
Składniki
Zagnieć ciasto z 200 g mąki, połowy zimnego masła pokrojonego w kostkę, cukru pudru i 2 żółtek. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Z reszty mąki, drugiej połowy rozdrobnionego masła i 100 g cukru kryształu zrób kruszonkę. Wymieszaj składniki i połącz, rozcierając palcami. Nie zagniataj! Gdy zaczną tworzyć się grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Rozwałkuj schłodzoną kulę ciasta i wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 24 cm. Posmaruj ciasto pozostałymi z 2 jajek białkami (resztę wykorzystaj do innych celów) i ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz spód sernika przez około 10 minut. Gdy się zarumieni, wyjmij tortownicę z piekarnika i zmniejsz jego temperaturę do 170°C.
Zmiel twaróg (dwu-, trzykrotnie) maszynką do mięsa. Możesz też użyć już zmielonego twarogu sernikowego, ale wybierz produkt wysokiej jakości, bez zbędnych dodatków. Do sera wsyp cukier (bez 3 łyżek) i ziarenka wyskrobane z wanilii. Zmiksuj składniki na gładką masę. Nie przerywając miksowania, dodaj mąkę ziemniaczaną, a następnie – po kolei po jednym jajku. Gdy składniki połączą się, wlej kremówkę i miksuj jeszcze parę minut.
Wylej masę serową na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110°C. W tak niskiej temperaturze piecz sernik przez półtorej godziny. W międzyczasie połącz kwaśną śmietanę z resztą cukru.
Wylej śmietanę na upieczony sernik i przysyp ją schłodzoną kruszonką. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez kolejny kwadrans. Wystudź sernik ze śmietaną w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem wstaw na kilka godzin do lodówki.