Do góry

Desery Przepis na:

Sernik zebra

Sernik zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3546

Dodano:

Odsłon: 2010

Sernik biało - czarny czyli sernik zebra/marmurkowy o smaku śmietankowo - czekoladowym.

Składniki

  • 1kg sera (użyłam wiaderkowego)
  • 6 jaj
  • 200g masła
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g)
  • szczypta soli
  • ok. 200g herbatników
  • Polewa:
  • ok. 50g czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik zebra

Przygotowanie

  1. Jajka i masło wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawiłam. żółtka, miękkie masło i cukier zwykły oraz waniliowy utarłam na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodawałam porcjami biały ser i miksowałam do połączenia składników. Masę serową podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam budyń śmietankowy i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszałam. Do drugiej części dodałam budyń czekoladowy i również 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i też wymieszałam. Ubite białka podzieliłam na dwie równe części. Jedną część dodałam do śmietankowej masy serowej i wymieszałam delikatnie łyżką. Drugą część dodałam do czekoladowej masy serowej i również delikatnie wymieszałam łyżką. Blachę o wymiarach ok. 26x28cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki. Na środek wykładałam na przemian po solidnej łyżce masy jasnej i masy ciemnej i tak do skończenia obydwy części masy serowej. Na wierzch starłam trochę ciasta kakowego, które miałam w zamrażalce, ale nie jest to konieczne. Po prostu zostało mi z innych wypieków i szkoda było wyrzucić. Sernik piekłam ok. godzinę w temp. 160 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawiłam na kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę i studziłam w blaszce. Gdy sernik wystygł, przygotowałam polewę. W rondelku podgrzałam śmietanę i wrzuciłam do niej połamaną czekoladę. Po chwili wymieszałam wszystko i polałam ciasto. Użyłam do tego rękawa cukierniczego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń