Do góry

Desery Przepis na:

Sernik zebra na zimno

Przepis dnia 2017-04-02
Sernik zebra na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4741

Dodano:

Odsłon: 12386

Zebra na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło ;)

Składniki

  • ser biały naturalny z wiaderka 1000 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • mleko 7 łyżek
  • banan 3-4 szt
  • galaretka agrestowa 2 szt
  • galaretka wiśniowa 1 szt
  • biszkopty podłużne 12-14 szt
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietana 30% 330 g
  • żelatyna 3 łyżki
  • zimna woda 4 łyżźki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretki agrestowe rozpuścić w szklance wrzątku, wiśniową wg przepisu na opakowaniu.

  2. Dno okrągłej formy wyłożyć biszkoptami. Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z serem. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do masy serowej przelać ostudzone galaretki agrestowe oraz zahartowana żelatynę, połączyć. Gotową masę podzielić na pół i do jednej części przełożyć czekoladę, wymieszać. Masy na przemian przelewać na biszkopty. Wierzch wyrównać i ciasto schować do lodówki.

  3. Gdy masa stężeje, poukładać plasterki banana i zlać wiśniową galaretką. Na noc ciasto schować do lodówki.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń