Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja to: pyszny i kruchy kakaowy spód, kremowe serowe wnętrze i soczyste gruszki - czyli recepta na udany dzień już od pierwszego kęsa. Po prostu tarta!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1132
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4479
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1132
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4479
Składniki
Zaczynamy od ciasta: przesiać mąkę i cukier puder do miski, dodać kakao, szczyptę soli i wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do miski. Można siekać nożem lub wyrabiać szybko ręką tak, by masło się zbytnio nie ogrzało. Dodać żółtko i 2 łyżki mleka, zagnieść szybko jednolite ciasto , uformować kulę i wsadzić zawinięte w folię do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować je na macie silikonowej lub stolnicy (jeśli będzie się kleić do wałka, lekko podsypać mąką) i wyłożyć formę do pieczenia tart (spód i brzeg). Nakłuć widelcem, obciążyć papierem do pieczenia i suchą fasolą lub grochem i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Usunąć po tym czasie papier i piec jeszcze 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i przygotować masę serową: utrzeć jaja z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ser, śmietankę, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i utrzeć na gładką masę.
Wylać ją na podpieczony spód. Gruszki osączyć z syropu na sicie, ułożyć równomiernie w masie serowej. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 - 40 minut. Wyciągnąć, kiedy masa serowa będzie rumiano złota. Może troszkę popękać, ale to normalne i nie ma wpływy na smak. Smacznego.