Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Właściwie nie mogłem zdecydować się jakie ciasto mam zrobić. I jedno, i drugie bardzo lubię. Na szczęście z pomocą przyszedł mi mikser! Tutaj bardzo mnie zaskoczył! Wziął i się sp... znaczy, zepsuł! No przecież mnie i ten na ha, i ten od jasności mnie nagle strzelił! Cóż było począć (nieskalanie się nie dało)? Wziąłem tedy mikser ręczny w moją sprawną dłoń i jak cudowny dj zacząłem miksować wszystkie składniki :P Tak poszedłem na skróty i wyszło super ciacho ;) Polecam wasz kuchenny dj Arek Gie :P
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 698
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie świąteczne ciasteczkado herbatki pasuj...
Odsłon: 112
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 431
Polecam.
Odsłon: 468
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 698
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie świąteczne ciasteczkado herbatki pasuj...
Odsłon: 112
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 431
Polecam.
Odsłon: 468
Składniki
Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki. Jabłka obieramy, kroimy na większe kawałki. Umieszczamy w garnku, dolewamy wodę, dodajemy cynamon i cukier, prażymy na dużym ogniu (15-20 minut). W międzyczasie wsypujemy dwie galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki. Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Masę wylewamy na uprażone jabłka. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.