Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników serników i makowców. Ciasto idealne na świąteczny stół, choć świetnie sprawdzi się także na wszelkiego rodzaju imprezach.
Ciasto: Do mąki dodać sól, zimne masło i posiekać składniki nożem. Dodać cukier i rozkłócone jajko. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
Schłodzonym ciastem wylepić spód formy o wymiarach ok. 36x24 cm. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać jajko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz aromat i migdały. Wymieszać.
Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać po jednej łyżce sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać aromat i budyń. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut. Seromak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Składniki polewy rozpuścić. Polewą polać wierzch ciasta.
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 22
Szybkie danie jednogarnkowe które przygotujesz w naczyniu żaroodpornym i pie...
Odsłon: 2998
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 22
Szybkie danie jednogarnkowe które przygotujesz w naczyniu żaroodpornym i pie...
Odsłon: 2998
Składniki
Ciasto: Do mąki dodać sól, zimne masło i posiekać składniki nożem. Dodać cukier i rozkłócone jajko. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić spód formy o wymiarach ok. 36x24 cm. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać jajko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz aromat i migdały. Wymieszać.
Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać po jednej łyżce sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać aromat i budyń. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut. Seromak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Składniki polewy rozpuścić. Polewą polać wierzch ciasta.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Desery
Pudding pistacjowy z truskawkami
Desery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Desery
Mus truskawkowy z galaretką i bitą śmietaną
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Ciasto, które przygotowałam jest bardzo proste i smaczne. Nie wymaga dużo prz...
Odsłon: 1
Pudding pistacjowy z truskawkami
Desery z truskawkami dają wiele możliwości na oryginalne połączenia smaków. D...
Odsłon: 1