Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś innego niż wszędobylskie pączki czy faworki. Wspaniałe ciasteczka, które robi się szybko i bardzo fajnie :-) Bazą ciasta jest ser biały, ciasto pięknie się zagniata, nie klei się. Po upieczeniu jest trochę jak ciasto francuskie :-)
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 35
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 35
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Składniki
Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Zagniata się bardzo łatwo i przyjemnie :-)
Gdyby ciasto się kleiło należy podsypać mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, kroimy na kwadraty Następnie na kwadrat nakładamy nadzienie (po przekątnej)
*Aby łatwiej nam było dawać nadzienie polecam marmoladę dać do szprycy. Jest dużo łatwiej niż łyżeczką. Następnie sklejamy przeciwległe boki kwadratu.Ważne by dobrze je skleić, tak by ciasteczka nie rozkleiły się w pieczeniu :-) Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym jajkiem Pieczemy około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.