Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2511
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3433
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1505
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2210
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2511
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3433
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1505
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2210
Składniki
Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek.
Ser i żółtka przepuścić przez maszynkę dwa razy.
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo mieszankę sera z żółtkami. sok z cytryny i ucierać.
Żurawinę namoczyć w amaretto lub w soku pomarańczowym wersja dla dzieci.
Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki.
Do masy dodać płatki migdałowe, orzechy, skórkę pomarańczową, kolorowe owoce kandyzowane, żurawinę z alkoholem lub sokiem pomarańczowym. Dokładnie wymieszać.
Kubeczki po jogurtach wyłożyć gazą. Masę przełożyć do kubeczków. Ucisnąć. Wstawić do lodówki na całą noc.
Wyjąć desery odwracając kubeczki do góry dnem. Delikatnie zdjąć gazę. Udekorować według uznania. Można na górze ułożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową tak, żeby wyglądało jak gniazdko. W środku umieścić migdał w czekoladzie - jajeczko.
Smacznego.