Do góry

Desery Przepis na:

Sezam

Sezam

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2765

Dodano:

Odsłon: 6734

Zapraszam na pyszne ciacho z książki Siostry Anastazji. Dodam tylko, że następnym razem zamienię ciasto kokosowe na sezamowe, bo jak na mój gust zbyt mało sezamu w sezamie :D

Składniki

  • Ciasto kruche I:
  • 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 łyżka smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek 1/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sezam:
  • 15 dag ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dag margaryny 1/4 szklanki cukru pudru
  • Kokos:
  • 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 dag wiórek kokosowych 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • Ciasto kruche II :
  • 20 dag mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 5 dag margaryny 2 żółtka
  • 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Orzechy:
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu
  • Masa:
  • 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 kostki masła
  • 3 budynie kokosowe 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórek kokosowych
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama
Sezam

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia.

    Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę.

    Kokos- Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam.

    Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę.

    Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

    Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto miodowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upieczone odstawiam by wystygło.

    Masa- Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotuję budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.

    Na spód kładę ciasto z sezamem, wykładam połową masy budyniowej, przykrywam ciastem z orzechami, wykładam pozostałą masę i całość przykrywam ciastem z kokosem. Wierzch ozdobiłam kleksami polewy czekoladowej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń