Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
skoleboller – przepyszne i mięciutkie norweskie bułeczki drożdżowe z domowym budyniem. Domowy budyń można zastąpić sklepowym; ale polecam jednak zrobić z tego przepisu bo jest pyszny. Z przepisu wychodzi ok 14 bułek.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19661
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1058
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1240
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4250
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19661
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1058
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1240
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4250
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. robimy dołek wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i zalewamy pół szkl ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie do garnka przekładamy masło, roztapiamy; dolewamy resztę mleka i cukier podgrzewamy razem przez chwilę. Całość wlewamy do mąki z drożdżami i dodajemy sól oraz kardamon, roztrzepane jajko.Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne; na początku będzie dość rzadkie, ale z czasem wszystko ładnie powinno się wyrobić. W razie potrzeby można dosypać 2-3 łyżki mąki – nie więcej. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około godzinę).
W międzyczasie przygotowujemy budyń: w niewielkim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy 100 ml mleka oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje, wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, cały czas mieszając do zgęstnienia
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w pewnych odległościach na dwóch wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po około 30 minutach, gdy bułeczki zwiększą swą objętość, na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. W mące zanurzamy dno szklanki i za jego pomocą robimy w każdej bułeczce wgłębienie – dociskamy dość mocno. Przygotowane wgłębienie wypełniamy budyniem. Bułeczki pieczemy do lekkiego zrumienienia przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Do naczynia wsypujemy cukier. Dodajemy gorącą wodę i za pomocą drewnianej pałki rozcieramy całość na lukier. Lukrem dekorujemy bułeczki. Od razu posypujemy wiórkami kokosowymi.