Do góry

Desery Przepis na:

Skubaniec

Przepis dnia 2019-02-19
Skubaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 11694

Ciasto, które wszyscy znamy i kochamy :) Skubaniec, szarpaniec, pleśniak... Dzisiaj w zakręconym wydaniu :)

Składniki

  • 1/2 kilograma mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka + 2 białka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej z małą ilością cukru
  • 150-200 g wiśni (mogą by mrożone)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie musi być kulka, może być konsystencja mokrego piasku). Ciasto dzielę w proporcji 2/3 na 1/3.
    2/3 ciasta wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 15 minut. W tym czasie pozostałe ciasto wyrabiam z kakao.

  2. Blaszkę z pierwszą warstwą wyciągam z piekarnika, ciasto smaruję dżemem, układam wiśnie i rozkruszam na to warstwę kakaową. Następnie wstawiam ciasto do piekarnika ponownie na 15 minut.

    Międzyczasie przygotowuję pianę.
    Wszystkie białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję powoli szklankę cukru.

    Pianę umieszczam w szprycy i dekoruję nią ciasto.
    Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut, aż piana zrobi się złota.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń