Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które wszyscy znamy i kochamy :) Skubaniec, szarpaniec, pleśniak... Dzisiaj w zakręconym wydaniu :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1454
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1454
Składniki
Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie musi być kulka, może być konsystencja mokrego piasku). Ciasto dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 15 minut. W tym czasie pozostałe ciasto wyrabiam z kakao.
Blaszkę z pierwszą warstwą wyciągam z piekarnika, ciasto smaruję dżemem, układam wiśnie i rozkruszam na to warstwę kakaową. Następnie wstawiam ciasto do piekarnika ponownie na 15 minut. Międzyczasie przygotowuję pianę. Wszystkie białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję powoli szklankę cukru. Pianę umieszczam w szprycy i dekoruję nią ciasto. Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut, aż piana zrobi się złota. Smacznego :)