Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowa pychotka

Śliwkowa pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2077

Dodano:

Odsłon: 1151

Pyszny placuszek na jesienne wieczory.

Składniki

  • Jajo kurze 4
  • Cukier 30 dag
  • Cukier wanilinowy
  • Margaryna 12,5 dag
  • mąka pszenna Typ 500 25 dag
  • Cynamon 0,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • sliwki 50 dag
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Sól 1 szczypta
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śliwkowa pychotka

Przygotowanie

  1. Margarynę z 10 dag cukru, żółtkami i cukrem waniliowym ucieramy. Dodajemy sól, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Mieszamy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto, oblepiamy boki i spód, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy z 20 dag cukru mieszamy z śliwkami i wykładamy na zimne ciasto. Pieczemy do godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w zgaszonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń