Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowa rozkosz - ciasto

Śliwkowa rozkosz - ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 2068

Dodano:

Odsłon: 435

Super delikatne , aromatyczne - prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • Śliwki - 1 kg
  • Jaja kurze - 5 szt
  • Mąka migdałowa - 10 dag
  • Mąka tortowa - 10 dag
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cukier kryształ -20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Serek homogenizowany 140 g - 2 szt.
  • Galaretka o smaku wiśniowym - 2 szt.
  • Śmietana 30 % - 220 ml
  • Galaretka przezroczysta - 2 szt.
  • Czekolada gorzka 100 g - 1 tabliczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śliwkowa rozkosz - ciasto

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszysto. Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.

  2. Śliwki umyć , przekroić na połowę, usunąć pestki. 40 dag odłożyć, 60 dag pokroić w kostkę, podzielić na połowę. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody pozostawić do stężenia. Serki homogenizowane wymieszać z połową pokrojonych w kostkę śliwek, dodać tężejącą galaretkę , wyłożyć na połowę ciasta.

  3. Galaretki przezroczyste rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia . 40 dag śliwek zblendować. Śmietaną ubić na sztywno wymieszać z musem śliwkowym , dodać tężejącą galaretkę , wyłożyć na ciasto.

  4. Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połowę wyłożyć na ciasto , w drugiej wymieszać pokrojone w kostkę śliwki , druga połowa i wyłożyć na ciasto.

  5. Schłodzić 4 godziny a najlepiej całą noc . Pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń