Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma prostszego deseru niż słodka przekąska z ciasta francuskiego – wystarczy upiec ciasteczka z gotowego arkusza i przełożyć je konfiturą czy kremem czekoladowym. Jeśli jednak bardziej niż na czasie zależy ci na jakości spożywanych produktów, przygotuj domowe ciasto francuskie i domowy dżem. Z podanej ilości składników uzyskasz więcej dżemu niż potrzebujesz, ale skoro już przetwarzasz owoce, przygotuj zapas na kolejne zdrowe słodkości.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4727
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44757
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4727
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44757
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Roztop 50 g masła. Połącz z osoloną wodą, przesiej do płynu mąkę i zagnieć całość na gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki. Resztę zimnego (ale nie twardego) masła rozwałkuj pomiędzy dwiema warstwami pergaminu na gruby prostokąt. Schłodź go w lodówce (tak, by stwardniał).
Rozwałkuj ciasto na placek co najmniej dwukrotnie większy od płatu masła. Owiń nim szczelnie schłodzone masło i rozwałkuj powstałą „kopertę” na prostokąt, którego dłuższy bok będzie trzykrotnością krótszego. Złóż prostokąt na 3 części i odłóż na 2 godziny do lodówki.
Powtórz kilkukrotnie wałkowanie ciasta według wyżej opisanych kroków, za każdym razem odkładając je na 2 godziny do schłodzenia.
W międzyczasie umyj truskawki i pokrój na połówki. Zasyp w garnku cukrem i poczekaj, aż zaczną puszczać sok. Wówczas dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zagotuj owoce. Gotuj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – aż dżem uzyska gęstą konsystencję.
Rozwałkuj gotowe ciasto na cienki placek (o grubości około 0,4 mm). Powycinaj z niego foremką ciasteczka o dowolnym kształcie. Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do wyczerpania ciasta. Ciasteczka układaj w pewnej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po ułożeniu całej partii (prawdopodobnie nie zmieszczą się wszystkie na raz) posmaruj je z wierzchu jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15-20 minut – aż ciasteczka wyrosną i się zarumienią. Odstaw do wystudzenia.
Przełóż ciastka dżemem. Resztę dżemu przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Gotowe ciastka oprósz cukrem pudrem.