Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma prostszego deseru niż słodka przekąska z ciasta francuskiego – wystarczy upiec ciasteczka z gotowego arkusza i przełożyć je konfiturą czy kremem czekoladowym. Jeśli jednak bardziej niż na czasie zależy ci na jakości spożywanych produktów, przygotuj domowe ciasto francuskie i domowy dżem. Z podanej ilości składników uzyskasz więcej dżemu niż potrzebujesz, ale skoro już przetwarzasz owoce, przygotuj zapas na kolejne zdrowe słodkości.
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3050
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37033
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1683
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3050
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37033
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1683
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Składniki
Roztop 50 g masła. Połącz z osoloną wodą, przesiej do płynu mąkę i zagnieć całość na gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki. Resztę zimnego (ale nie twardego) masła rozwałkuj pomiędzy dwiema warstwami pergaminu na gruby prostokąt. Schłodź go w lodówce (tak, by stwardniał).
Rozwałkuj ciasto na placek co najmniej dwukrotnie większy od płatu masła. Owiń nim szczelnie schłodzone masło i rozwałkuj powstałą „kopertę” na prostokąt, którego dłuższy bok będzie trzykrotnością krótszego. Złóż prostokąt na 3 części i odłóż na 2 godziny do lodówki.
Powtórz kilkukrotnie wałkowanie ciasta według wyżej opisanych kroków, za każdym razem odkładając je na 2 godziny do schłodzenia.
W międzyczasie umyj truskawki i pokrój na połówki. Zasyp w garnku cukrem i poczekaj, aż zaczną puszczać sok. Wówczas dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zagotuj owoce. Gotuj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – aż dżem uzyska gęstą konsystencję.
Rozwałkuj gotowe ciasto na cienki placek (o grubości około 0,4 mm). Powycinaj z niego foremką ciasteczka o dowolnym kształcie. Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do wyczerpania ciasta. Ciasteczka układaj w pewnej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po ułożeniu całej partii (prawdopodobnie nie zmieszczą się wszystkie na raz) posmaruj je z wierzchu jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15-20 minut – aż ciasteczka wyrosną i się zarumienią. Odstaw do wystudzenia.
Przełóż ciastka dżemem. Resztę dżemu przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Gotowe ciastka oprósz cukrem pudrem.