Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3045
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 689
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 210
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 199
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3045
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 689
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 210
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 199
Składniki
Pomarańcze obrać, usunąć białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokroić w grube plastry. Na patelnię wyłożyć dżem pomarańczowy i podgrzać. Dodać plastry pomarańczy bez skórki i podsmażyć. Posypać płatkami migdałowymi. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę usztywniając cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać. Dodać płatki migdałowe, mąki i proszek do pieczenia wcześniej ze sobą wymieszane. Delikatnie wymieszać szpatułką . Takim ciastem zalać pomarańcze na patelni. Ładnie wyrównać. Patelnię przykryć i zmniejszyć ogień na minimum. Ciasto jest gotowe, jak masa się całkowicie zetnie - ok 10 min. Przyłożyć patelnię talerzem, albo deseczką i odwrócić do góry dnem. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego.