Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla prawdziwego łasucha:) Naprawdę wystarczy tylko jeden kawałek by zaspokoić apetyt na słodkości.Polecam do małej GORZKIEJ czarnej:)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113053
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 775
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113053
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 775
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Składniki
Pojemnik/blaszkę wykładamy herbatnikami /warstwy herbatników będą dwie/: w moim przypadku był to pojemnik o szerokości 3 herbatniki na 3,5 herbatnika ale można wziąć większy i wtedy deser wyjdzie niższy. Rodzynki zalewamy letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia. Masa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i cukier, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i odsączone rodzynki. Dokładnie mieszamy.Od razu po przygotowaniu masę przekładamy na herbatniki - szybko staje się twarda. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min. Masa chałwowa: przygotowujemy tak jak masę kakaową tzn.do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i wszystko mieszając zagotowujemy. Rondel zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilkę i wsypujemy mleko w proszku, drobno pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy.Przekładamy na masę kakaową. Przykrywamy herbatnikami lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min.