Do góry

Desery Przepis na:

Słodki przysmak chałwowo-kakaowy

Słodki przysmak chałwowo-kakaowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 499 Ocena: 3601

Dodano:

Odsłon: 925

Coś dla prawdziwego łasucha:) Naprawdę wystarczy tylko jeden kawałek by zaspokoić apetyt na słodkości.Polecam do małej GORZKIEJ czarnej:)

Składniki

  • herbatniki
  • masa chałwowa:
  • mleko w proszku 12,5 dag
  • masło 12,5 dag
  • woda 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • chałwa 10 dag
  • masa kakaowa:
  • mleko w proszku 12,5 dag
  • masło 12,5 dag
  • woda 2 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • rodzynki 1 garść
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pojemnik/blaszkę wykładamy herbatnikami /warstwy herbatników będą dwie/: w moim przypadku był to pojemnik o szerokości 3 herbatniki na 3,5 herbatnika ale można wziąć większy i wtedy deser wyjdzie niższy.
    Rodzynki zalewamy letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia.
    Masa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i cukier, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i odsączone rodzynki. Dokładnie mieszamy.Od razu po przygotowaniu masę przekładamy na herbatniki - szybko staje się twarda. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min.
    Masa chałwowa: przygotowujemy tak jak masę kakaową tzn.do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i wszystko mieszając zagotowujemy. Rondel zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilkę i wsypujemy mleko w proszku, drobno pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy.Przekładamy na masę kakaową. Przykrywamy herbatnikami lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń