Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla prawdziwego łasucha:) Naprawdę wystarczy tylko jeden kawałek by zaspokoić apetyt na słodkości.Polecam do małej GORZKIEJ czarnej:)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Składniki
Pojemnik/blaszkę wykładamy herbatnikami /warstwy herbatników będą dwie/: w moim przypadku był to pojemnik o szerokości 3 herbatniki na 3,5 herbatnika ale można wziąć większy i wtedy deser wyjdzie niższy. Rodzynki zalewamy letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia. Masa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i cukier, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i odsączone rodzynki. Dokładnie mieszamy.Od razu po przygotowaniu masę przekładamy na herbatniki - szybko staje się twarda. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min. Masa chałwowa: przygotowujemy tak jak masę kakaową tzn.do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i wszystko mieszając zagotowujemy. Rondel zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilkę i wsypujemy mleko w proszku, drobno pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy.Przekładamy na masę kakaową. Przykrywamy herbatnikami lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min.