Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie grzybki z masa budyniową
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 60
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 501
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1024
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10365
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 81
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 60
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 501
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1024
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10365
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 81
Składniki
Z maki z proszkiem ,śmietany ,żółtko cukru i cukru wanilinowego i 250 gr miękkiej margaryny zagniatam ciasto i dziele je na 3 części 2 większe a jedna mniejsza. Jedna większa cześć rozwałkowuje dosyć cienki placek i wykrawam metalowa małą blaszka na babeczki kola lub szklanką i ta robię do wykorzystania ciasta. Placki nakładam na metalowe odwrócone do góry dnem lekko posmarowane olejem foremki na babeczki to będą kapelusze grzybków .
Kolejna większą cześć ciasta również rozwałkowuje i wycinam foremka lub szklanką kola tylko tym razem robię korkiem w środku dziurki na nóżki grzybków . z najmniejszej części ciasta robię nie za grube wałeczki które tnę na mniejsze kawałeczki to będą nóżki wszystkich musi być tyle samo by potem złożyć grzybka .Gotowe elementy wykladam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę na środkowej półce bez termo obiegu na środkowej półce 15 minut w 200 stopniach i tak resztę elementów na drugiej blaszce .
Upieczone ciastka zostawiam by ostygły a kapelusze ściągam z blaszek i zajmuje sie robieniem masy budyniowej i polewy.
Masa budyniowa ;Budynie gotuje z cukrem według przepisu na opakowaniu odstawiam by ostygł .Gdy budyń ostygnie ucieram go z miękką margaryną dodając budyń do margaryny partiami ucieram na gładką masę . Kapelusze grzybków wypełniam masą na dół daje kuleczko z dziurka to spodnia blaszka grzybka a w dziurkę daje wałeczek czyli korzonek jak nie wchodzi strugam nożem .
Polewa ;3łyxki wody ,kakao 15 gr margaryny i 3 łyżki cukru rozpuszczam i odstawiam by ostygła i zgasła .Ostudzona polewą smaruje kapelusze grzybków i mocze końcówki nóżek które następnie wkładam do maku i tak robię wszystkie grzybki w misce to ma być imitacja ziemi na korzonkach .
Gotowe grzybki zostawiam by polewa zastygła a potem do lodówki na kilka godzin .ciasteczka są pracochłonne ale pięknie wyglądają i tak tez smakują po dokładne wykonanie zapraszam na film