Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Ferrero Roche, konsystencją cukierki toffi. Potrzebujemy do ich zrobienia trzy składniki i patelnię.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1265
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1285
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 221
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1265
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1285
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 221
Składniki
Orzeszki ziemne rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, drobno, ale nie na mąkę. Ciasteczka kruszymy w rękach.
Na zimną patelnię wlewamy mleko, wsypujemy ciasteczka i orzeszki. Wstawiamy na mały ogień. Mieszamy masę łopatką silikonową, aż zgęstnieje, czyli około 5 minut.
Masa ma uzyskać konsystencję plasteliny. Gotową masę przekładamy do miseczki, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie i będzie można ją formować. Zwilżamy ręce olejem i kulamy ziemniaczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy go w zmielonych orzeszkach. Tak postępujemy do wyczerpania masy.
Słodkie kartofelki gotowe!
Nasze rady: Z tej ilości składników wychodzi 12 kartofelków. Jeśli chcemy zrobić więcej podwajamy ilość składników. Masa bardzo przywiera do patelni, więc w trakcie jej podgrzewania stale mieszamy ją najlepiej łopatką silikonową. Staramy się nie przeciągnąć podgrzewania masy, bo będzie twarda. Pięć minut na tę ilość składników w zupełności wystarczy.