Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie koszyczki

Słodkie koszyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1322

Dodano:

Odsłon: 5903

Kolorowe koszyczki, które zwiastuje wiosnę i święta. Kruche, pyszne i zarówno dzieci jak i dorośli nie oprą się nim. Nic wielkiego a ile radości przy ich robieniu.

Składniki

  • koszyczki: przepis na 4 sztuki 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • nadzienie: 100 g serka śmietankowego puszystego
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • dekoracją: 2 kiwi
  • 1 puszka mandarynek
  • winogrono zielone
  • jajka kolorowe
  • jajka kolorowe
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Koszyczki:

    Składniki ciasta kruchego przekładam do miski, i kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu dzielę na cztery części. Każdą część wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Można lekko podsypać mąką.

  2. Foremki o średnicy 9 cm, smaruję, przekładam ciasto, a nadmiar odrywam. W ten sposób formuję pozostałe babeczki, przykrywam folią aluminiową , wysypuję groch żeby ciasto nie urosło. Wkładam do lodówki.

  3. Resztę ciasta rozwałkowuję na pasek prostokątny i odcinam przy pomocy linijki paski o szerokości 0,4 mm. Potrzebujemy 12 pasków. Biorę po trzy paski sklejam ich końce i pletę warkocz. Układam na blaszce na papierze w formie rączki koszyczka. Foremką motylek wycięłam kilka dekoracji do rączki.

    Do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół wstawiam foremki z babkami i rączki koszyczków. Foremki piekę około 20 minut aż się zrumienia, ale rączki piekę krócej około 10 minut, i pilnuję żeby się nie spaliły.



    Krem:

    Śmietanę, cukier, skórkę przekładam do miski i ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach wody zimnej, rozpuszczam i do lekko przestudzonej dodaje dwie łyżki śmietany. Dolewam do ubitej śmietany, dodaje serek i miksuję aż się połącza. Wstawiam do lodówki na 30 minut.



  4. Mandarynki odsączam z zalewy, kiwi obieram i kroje na plastry. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i formuję łyżką na papierze do pieczenia cztery małe kółka, odstawiam do wyschnięcia.



    Krem wyciskam szprycą do babeczek, w środek wkładam mandarynki. W plastrach kiwi wycinam środki w które wkładam rączki od uchwytu koszyczka i lepiej będą się trzymać na babeczce.

  5. Dekoruję winogronem, układam kółka z czekolady i jajka na nich.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń