Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od stuleci, znane na całym świecie, coraz częściej określane jest mianem zboża XXI wieku. Amarantus zdecydowanie przewyższa większość zbóż pod względem ilości zalet i właściwości prozdrowotnych. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, zawiera też błonnik, a przy tym jest lekkostrawny. Dodatkowo jest on bogaty w wapń i żelazo. Ponadto amarantus nie zawiera glutenu, więc jest interesującą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię. W tym przepisie użyłam ekspandowanego amarantusa i połączyłam go z kajmakiem, dzięki czemu uzyskałam przypominający smakiem popularne szyszki.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5334
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 724
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3680
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 394
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 1973
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5334
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 724
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3680
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 394
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 1973
Składniki
Amarantus mieszamy z kajmakiem, łyżką. Do formowania polecam założyć rękawiczki nitrylowe dopuszczone do kontaktu z żywnością. Lekko smarujemy je bezwonnym olejem.
Z masy formujemy niewielkie kulki. Układamy je na tacy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby zastygły.