Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak tylko zobaczyłam te rożki na którymś z blogów, wiedziałam,że prędzej czy później znajdą się na moim stole. Przepis z małymi modyfikacjami.
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 218
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1714
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 155
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 218
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1714
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 155
Składniki
Mleko w proszku rozpuścic w niepełnej szkl. wody (zostawiając 3-4 łyżki na rozrobienie mąki ziemniaczanej). Zagotowac mleko dodając cukier, cukier waniliowy i kaszkę. Gotowac kilka minut,aż kaszka powiększy objętosc. Dodac rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko i dokładnie mieszac, aby nie powstały grudnki. Pozostawic do ostygnięcia. Z tak przygotowanej masy powstanie dosc gęsty budyń.
Piekarnik nagrzac do 180-200 stopni C. Ciasto francuskie pokroic na kwadraty 8x8cm (pozostaną małe skrawki). Nałożyc po łyżce masy na środek każdego kwadrata, który następnie zlepic dokładnie w trójkąt. Powstałe trójkąty układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu wyrośnięcia i zrumienienia ciasta. Upieczone wystudzic.
Przygotowac syropową polewę - zagotowac 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. cukru i łyżeczkę soku z cytryny. Gotowac aż powstanie syrop. Chwilę ostudzic - powinien w tym czasie zgęstniec. Gotowym syropem polac rożki.