Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie serduszka dla zakochanych

Słodkie serduszka dla zakochanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48612

Dodano:

Odsłon: 823

Kupiłam foremki silikonowe w kształcie serduszek z myślą o dniu św. Walentego. Ciasteczka upiekłam również z tą właśnie myślą i oto są! Delikatne. puszyste, kokosowe, oblane czekoladą serduszka dla zakochanych. Co Wy na to?

Składniki

  • ciasto: białka 5 sztuk, cukier 8 dkg, kokos 8 dkg, mak 8 dkg
  • polewa czekoladowa: kakao 5 dkg, cukier 10 dkg, margaryna 10 dkg, mleko 10 łyżek
  • dodatkowo: kokos do obsypania ciastek 10 dkg
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut,na wolnych obrotach miksera. Następnie do białek wsypujemy mak i kokos. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników.
    Gotową masą wypełniamy całe foremki, ponieważ ciasto nie rośnie zbyt wysoko.
    Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia to 15 do 20 minut.
    Upieczone ciasteczka lekko studzimy, wyjmujemy z foremek, oblewamy czekoladą
    (ja nabijam ciastko na widelec i zwyczajnie zamaczam w czekoladzie), obsypujemy kokosem.

  2. Uwaga 1: Foremki, zanim nałożymy do nich masę, najlepiej posmarować tłuszczem. Mnie to umknęło i miałam mały problem z wyciągnięciem upieczonych ciasteczek.

    Uwaga 2: Z podanych proporcji powstaje 12 ciastek.

  3. Przygotowanie polewy czekoladowej. To proste: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Pamiętamy przy tym, aby cały czas mieszać nasze produkty, co zapobiegnie przypaleniu kakao.
    Po kilku minutach składniki powinny nam się ładnie rozpuścić i utworzyć płynną, jednolitą polewę czekoladową.


    Happy Valentine's Day

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń