Do góry

Desery Przepis na:

Smak gruszki

Smak gruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 351

Dodano:

Odsłon: 258

Gruszka to owoc który rzadko wykorzystywany do pieczenia,polecam gdyż jej aromat i smak sprawiają ,że ciasto smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • Gruszka 1kg
  • Jajka kurze 4 szt.
  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Masło 20 dag
  • Kakao 3 łyżki stołowe
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Dżem smak ulubiony 3 łyżki stołowe
  • Śmietana 30% -220ml
  • Galaretki cytrynowe 2 szt.
  • Gorzka czekolada 1/2 tabliczki
  • Proszek do pieczenia 11/2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztopić.Mąkę proszek do pieczenia ,kakao wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem.Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi,dodać stopniowo masło i dżem .Wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Blaszkę 36x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Ciasto wyłożyć do blaszki .3 gruszki obrać podzielić na ćwiartki ,ułożyć na cieście.Wstawić do piekarnika i piec 35 min. lub do suchego patyczka.

  3. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody.4 gruszki obrać i przygotować mus ,blendując je.Gdy galaretki zaczną tężeć ubić śmietanę na sztywno,dodać mus, tężejącą galaretkę.Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń