Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzoskwiowo pomarańczowa galaretka w śnieżnobiałej masie.
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 515
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2249
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 515
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2249
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 48
Składniki
Brzoskwinie kroimy na drobne kawałeczki. Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki pomarańczowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy brzoskwinie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły.
Gotujemy 100 ml wody i dosypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, krótko mieszając.
Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy pierwsza białą warstwę i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Następnie wylewamy ostudzoną masę brzoskwiniową i ponownie chowamy do lodówki w celu schłodzenia.
Ostatni krok ponawiamy wyrabiając białą masę. Rozpuszczamy żelatynę, miksujemy resztę śmietanki z mascarpone, mieszamy z żelatyną i wylewamy na stężałą masę brzoskwiniową . Chłodzimy w lodówce co całkowitego stężęnia i spożywamy najlepiej w ciągu 2 dni.