Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7868

Dodano:

Odsłon: 41147

niech się nikt nie zraża czasem oczekiwania, wystarczy dobra organizacja pracy i mamy "niebo w gębie" :) proporcja na tortownicę 28 cm. wg przepisu s. Anastazji :)

Składniki

  • ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 8 dkg masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 litrowy słoik jabłek uprażonych lub 5 dużych jabłek
  • Masa:
  • 1l śmietany 30 % lub 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • kokos uprażony do posypania na wierzchu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło lub margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawić w przykrytym naczyniu na 12 godz. Po 12 godzinach dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Z dwóch części upiec osobne placki w 180 stopniach przez ok 15 minut (na zloty kolor). Pozostałe dwie części przełożyć jabłkami i upiec w 180 stopniach ok. 35-40 minut. Wszystkie placki wystudzić.

  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Przełożyć ciast: ciasto z jabłkami, bita śmietana, ciasto, bita śmietana ciasto, bita śmietana. Na wierzchu ciasto udekorować wg uznania u mnie był to kokos przyrumieniony. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 17 sierpnia 2013 Super ciacho, z wielką radością je wypróbuję. Gratuluję wyróżnienia :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 06 sierpnia 2013 Kochani dziękuję Wam serdecznie za ciepłe słowa :) Jest mi niezmiernie miło, że zaglądacie tu do mnie :) Gdyby to było możliwe to z chęcią bym Was zaprosiła na degustację :) Ciasto zrobiłam na naszą 15-rocznicę ślubu. Pozdrawiam serdecznie :*

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 sierpnia 2013 Dwusetny przepis i to jaki!Anetko ja chyba zaraz się wybiorę do Ciebie na tą pyszotkę:)
Zdjęcie śliczne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nora 06 sierpnia 2013 Ja też bardzo anetas dziękuję bo wszystkie Twoje przepisy mi wychodzą. Smacznego. Wymyślaj dużo codziennie. dziękuję nora

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna 06 sierpnia 2013 Dołączamy się do gratulacji! Przepis cudowny dlatego od jutra będzie promowany na stronie głównej Interii :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 sierpnia 2013 Kochana, to Twój dwusetny przepis, moje gratulacje i jeszcze w takiej romantycznej scenerii - coś wspaniałego !!
Pozdrawiam Cię gorąco :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 05 sierpnia 2013 Mam jabłka zrobione już w słoikach , więc nie ma na co czekać, tylko brać się za to ciasto ") Wspaniale wygląda , zabieram do książki i daje 6 z kciukiem. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolina87 05 sierpnia 2013 to ciasto wygląda pięknie:) koniecznie muszę je upiec ale czy mogę pominąć amoniak? nie mam dostępu do takich rzeczy ;) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń