Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
idealne do kawy
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117616
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8162
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1846
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1419
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117616
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8162
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1846
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1419
Składniki
Jajka ubijamy z cukrem i 1 op. cukru waniliowego na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do piecz. i przesiewamy do masy jajecznej. Wsypujemy gorzką czekoladę i orzechy. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę (30x20). Pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i przekrawamy na 2 placki. Żelatynę rozpuszczamy w niepełnej szklance ciepłej wody i studzimy. Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku, także studzimy. Śmietankę ubijamy z pozostałymi cukrami waniliowymi i cukrem pudrem. Wlewamy cienką strużką kawę i żelatynę. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy. Jeden placek smarujemy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Rozsmarowujemy resztę kremu. Schładzamy w lodówce 4 godziny. Dekorujemy startą czekoladą mleczną.