Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec na herbatnikach

Śmietanowiec na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2964

Dodano:

Odsłon: 9931

Ten śmietanowiec jest pyszny, bardzo delikatny, rozpływa się w ustach. Do tego jest ekspresowy do zrobienia i bardzo prosty.

Składniki

  • ok. 400g herbatników kakaowych
  • ok. 750ml śmietany 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 32g cukru waniliowego
  • 100g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śmietanowiec na herbatnikach

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste. Najważniejsze jest, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. I tak zimną śmietanę przelałam do miski miksera. Wsypałam śmietan - fixy, cukier puder i cukier waniliowy. Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania gęstego dość sztywnego kremu. W trakcie ubijania warto osłonić sobie miskę ręcznikiem kuchennym, bo śmietana chlapie na boki. Trzeba też cały czas kontrolować proces ubijania, aby nie przebić śmietany i nie zrobić masła. Formę o wymiarach ok. 20x20cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników kakaowych. Na nich rozsmarowałam ok. 4 łyżki kremu, tworząc cienką warstwę śmietanową.Na kremie ułożyłam następną warstwę herbatników, znów krem i tak do skończenia produktów. Łącznie wyszło mi 4 warstwy kremu i pięć warstw ciastek. Na wierzchu powinna być warstwa herbatników. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam dokładnie aż do rozpuszczenia się czekolady. Płynną czekoladą posmarowałam ciasto i schowałam je do lodówki. Ciasto chłodziłam całą noc aby herbatniki dobrze zmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń