Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec z piernikami

Śmietanowiec z piernikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 101

Ciasto na jesienny wieczór i nie tylko. Pierniczki zachęcają do zjedzenia!

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jajo kurze 5
  • Cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna Typ 500 5 łyzek
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłko 1,20 kg
  • galaretka o smaku kiwi
  • Cukier wanilinowy
  • Cukier 1 szkl
  • Kasza manna 3/4 szkl
  • Masło 2 łyżki
  • Śmietanka:
  • śmietana 30 % 1 litr
  • galaretka truskawkowa 3 szt
  • Woda 1,5 szkl
  • Dodatkowo:
  • pierniczki 2 opakowania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śmietanowiec z piernikami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, po czym wlewamy żółtka i miksujemy na małych obrotach. Na końcu wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na foremkę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut.

  2. Śmietanka: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej gęstniejące galaretki rozpuszczone we wrzątku. Miksujemy chwilkę.

  3. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanliowym, gdy się zagotuje wsypujemy jabłka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Do usmażonych jabłek dodajemy kaszę mannę i smażymy do czasu jak kasza się rozgotuje. Następnie galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dodajemy do jabłek.

  4. Masę lekko studzimy i wykładamy na chłodny biszkopt. Na jabłka wykładamy troszkę śmietanki i układamy na niej pierniczki jeden obok drugiego, całość zalewamy pozostałą śmietanką.

    Wygładzamy wierzch i dekorujemy wiórkami czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń