Do góry

Desery Przepis na:

Snickers inaczej

Snickers inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1041

Dodano:

Odsłon: 8971

Przepis znalazłam u "kwestia smaku", jest mocno czekoladowy, bo zrobiony z ciasta brownie.

Składniki

  • NA BROWNIE (na dwie blaszki o wymiarach 25 na 30):
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 g masła
  • 6 jajek
  • 400 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 240 g mąki
  • MASA KARMELOWA NA PRZEŁOŻENIE:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych (prażonych)
  • 250 g sera mascarpone
  • POLEWA KARMELOWA:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • NA WIERZCH:
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych (prażonych)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Robimy spody:
    Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanych wcześniej blaszek (posmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia) i piec przez 25 minut.

  2. Masa karmelowa na przełożenie:
    Masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (około 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) orzeszków ziemnych drobno posiekać lub grubo zmielić w młynku do kawy (ja dość drobno zmieliłam blenderem). Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serem mascarpone.

  3. Polewa karmelowa:
    Karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka.

  4. Wykończenie:
    Na jeden z blatów wyłożyć połowę masy karmelowej z mascarpone. Przykryć drugim blatem i rozsmarować drugą połowę masy. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych (Ja je trochę posiekałam) i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 maja 2013 Mnie zaciekawiła masa z mascarpone. Ciasto wygląda wyśmienicie:-)) Zostawiam kciuk i do książki:-)) Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 03 maja 2013 Takiej wersji jeszcze nie jadłam :) koniecznie do wypróbowania :) pozdrawiam i kciuka zostawiam :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 maja 2013 Wygląda niesamowicie apetycznie , koniecznie muszę spróbować :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń