Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżna wyspa

Śnieżna wyspa

Autor:

Przepisów i artykułów: 834 Ocena: 8864

Dodano:

Odsłon: 798

Ciasto sezonowe z borówkami, ale możną wykorzystać inne owoce, są dwie warstwy pierwsza to ciasto, druga śnieżki z galaretką. Można zrezygnować z drugiej warstwy i zrobić tylko spód ciasta np. ze śliwkami również jest pyszne.

Składniki

  • 200 g margaryny
  • 2 ½ szk. mąki pszennej
  • 1 ½ szk. cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 śnieżki na mleko
  • 2 szk. mleka
  • 1 czekolada mleczna
  • 100 g Rafaelo malinowe
  • 25 dag borówek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śnieżna wyspa

Przygotowanie

  1. 1. Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem, następnie wbijamy pojedynczo jajka, wlewamy 2 łyżki śmietany oraz ocet.
    2. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ucieramy.
    3. Na koniec ciasto łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.
    4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.

  2. 5. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy do lekkiego stężenia.
    6. Śnieżki z mlekiem ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę i wylewamy masę na ciasto.

  3. 7. Utykamy dowolnie rafaelo i polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami śmietany.
    8. Ciasto chłodzimy 1 godzinę w lodówce.

  4. 9. Gotowe.
    10. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń