Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dla mnie to niewątpliwie guru wśród ciast. Obłędnie smaczne i słodkie nie do przebicia przez inne słodkości. Ten przepis pochodzi ze Złotej Kolekcji Kasi z niewielką modyfikacją.
Wykonanie:
1.Mąkę przesiać przez sito razem z sodą na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać.
2.Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
3.Trzy identyczne formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem.
4.Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec wszystkie na złoty kolor w 180°C.
5.Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka wymieszać składniki po czym dodać je do powoli gotującego się mleka z cukrem. Mieszać energicznie by nie utworzyły się grudki. Ostudzić.
6.Dla tych co wolą bardziej maślane kremy proponuję dodać masło, a krem będzie bardziej karpatkowy. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu.
7.Na jeden upieczony blat ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować należy kajmak. Całość przykryć blatem z polewą orzechową.
Ciasto pod tą nazwą to nie tylko orzechy i karmel. To także masa budyniowa i...
Odsłon: 3763
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 48
Bardzo prosty sos do potraw z grilla, ale nie tylko, do różnych smażonych i p...
Odsłon: 16
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 33
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 5028
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52329
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 48
Bardzo prosty sos do potraw z grilla, ale nie tylko, do różnych smażonych i p...
Odsłon: 16
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 33
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 5028
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52329
Składniki
Wykonanie: 1.Mąkę przesiać przez sito razem z sodą na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. 2.Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. 3.Trzy identyczne formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem. 4.Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec wszystkie na złoty kolor w 180°C. 5.Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka wymieszać składniki po czym dodać je do powoli gotującego się mleka z cukrem. Mieszać energicznie by nie utworzyły się grudki. Ostudzić. 6.Dla tych co wolą bardziej maślane kremy proponuję dodać masło, a krem będzie bardziej karpatkowy. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu. 7.Na jeden upieczony blat ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować należy kajmak. Całość przykryć blatem z polewą orzechową.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Desery
SERNIK GALARETKOWIEC
Desery
Torcik dla synowej
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 192
Gofry jak z budki.
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 1428