Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117570
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8151
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3049
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1831
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1406
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117570
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8151
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3049
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1831
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1406
Składniki
Nalać 30 ml (2 łyżeczki) wody do filiżanki, wsypać żelatynę i odstawić na parę minut, by nasiąkła. Wlać wodę do rondla, dodać cukier i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Zdjąć z kuchenki i dodać przygotowaną wcześniej żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić by ostygła. Zmiksować maliny na jednolitą papkę, a potem przetrzeć przez sito i połączyć z syropem w rondlu, na koniec dodać sok z cytryny. Wlać wszystko do plastykowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 6-7 godzin, aż lody lekko się zamrożą. Roztrzepać sorbet widelcem i ponownie dać do zamrażalnika i dobrze zamrozić. Wyciągnąć sorbet na 10 minut przed podaniem, by lekko się ogrzał, a następnie nałożyć porcje do deserowych naczyń.
Można wykonać też sorbet z owoców mrożonych. Pół kilo mrożonych owoców włożyć do garnka dodać 60 ml (4 łyżki) wody, przykryć i podgrzewać 5 minut, aż owoce się rozmrożą