Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1778
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14321
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19455
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13134
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1778
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14321
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19455
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13134
Składniki
Nalać 30 ml (2 łyżeczki) wody do filiżanki, wsypać żelatynę i odstawić na parę minut, by nasiąkła. Wlać wodę do rondla, dodać cukier i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Zdjąć z kuchenki i dodać przygotowaną wcześniej żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić by ostygła. Zmiksować maliny na jednolitą papkę, a potem przetrzeć przez sito i połączyć z syropem w rondlu, na koniec dodać sok z cytryny. Wlać wszystko do plastykowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 6-7 godzin, aż lody lekko się zamrożą. Roztrzepać sorbet widelcem i ponownie dać do zamrażalnika i dobrze zamrozić. Wyciągnąć sorbet na 10 minut przed podaniem, by lekko się ogrzał, a następnie nałożyć porcje do deserowych naczyń.
Można wykonać też sorbet z owoców mrożonych. Pół kilo mrożonych owoców włożyć do garnka dodać 60 ml (4 łyżki) wody, przykryć i podgrzewać 5 minut, aż owoce się rozmrożą